Založ si blog

Fajčiar. .. človek na okraji spoločnosti

Stále častejšie  a naliehavejšie sa stretávame s kritikou fajčiarov a fajčenia. . Fajčenie je neprípustné nielen na pracoviskách a verejných budovách, ale aj na verejných priestranstvách. Pritom v obchodoch a stánkoch sa cigarety voľne predávajú. Pýtam sa preto, kde je vlastne možné realizovať tento zlozvyk, či najnovšie  dokonca diagnózu pod názvom nikotinizmus Ak je niečo legálne, znamená to predsa , že nie je zakázané, spoločnosťou neprijateľné.

A predsa fajčiar síce môže úplne legálne prispievať nemalou sumou do štátneho rozpočtu( rozumej daňou z tabakových výrobkov), ale tam by mal skončiť. Teda kúpiť, ale nezapáliť si. Asi tak to u nás vyzerá. Áno nepomýlila som sa ,naozaj myslím u nás. Ak sa vrátim k môjmu predchádzajúcemu článku a spomínanému slovnému spojeniu vyspelý západný svet, tak asi nikto s výnimkou toho amerického to nevníma s fajčiarmi  tak jednoznačne. Stačí navštíviť našich českých susedov. Fajčiari tam majú vytvorené primerané podmienky, ak nemajú obťažovať svojim zlozvykom, teda zápachom z fajčenia nefajčiarov, na verejných priestranstvách majú vyhradený slušný priestor. Lavičky, veľké popolníky a pod. Tak nejako je to aj v iných západných krajinách. Napríklad v Nemecku sú k dispozícii popolníky aj v bankomatových priestoroch, v hoteloch a reštauráciách sa myslí aj na fajčiarov, kde majú vyčlenený primeraný priestor, na balkónoch k hotelovým izbám je súčasťou sedenia popolník. Túto prax na Slovensku by ste však márne hľadali. Ak si zaplatíte relaxačný pobyt v hoteli, márne by ste v jeho priestoroch hľadali fajčiarsku kaviareň, alebo aspoň popolník na balkóne. Nič! Proste sa tvária, že fajčiari nie sú, neboli a nebudú.No a čo , že ste si pobyt riadne zaplatili, že chcete relaxovať po náročnej pracovnej záťaži a jednoducho tá cigaretka pre vás je súčasťou vášho relaxu.Nešli ste predsa do nemocnice , či do kúpeľov pre ochorenia s dýchacími cestami. Ale žiaľ  ste na Slovensku., kde sa to berie veľmi vážne. Fajčiar je jednoducho delikvent, patrí k, marginalizovanej  skupine obyvateľstva, ktorá nemá nijaké práva, teda okrem toho už spomínaného KUPOVAŤ .

Ale nechápte ma zle. nechcem obhajovať fajčenie, určite zdraviu neprospieva. Ale prečo potom nie sme dôslední? Je toľko vecí , ktoré poškodzujú zdravie a mohli by sme ich eliminovať. Čo tak nezdravé potraviny – hranolčeky, hamburgery. Prečo na nich nie je nápis, že poškodzujú zdravie. Prečo ich konzumácia  vo  verejných priestoroch nie je obmedzená, aby človek zápachom z tohto jedla neobťažoval zdravo sa stravujúcich ľudí,alebo nevplýval zlým príkladom na deti a mládež. A čo takto znečistenie ovzdušia z výfukov áut. prečo nie sú majitelia áut povinní mať tiež takéto označenie na svojom tátošovi. Takto by som mohla pokračovať veľmi dlho.No to podstatné som už vyjadrila. My Slováci akoby sme chceli prekonať ostatné štáty v obmedzeniach pre svojich občanov.

Cyklisti a chodci verzus vodiči

15.08.2014

Nedá mi ,aby som nevyjadrila svoj názor na niečo, čo ma už dlhšie hnevá. Alebo stále prekvapuje(nepríjemne), , zaráža…? Neviem čo je vhodnejšie pomenovanie. Ale k veci! Často sa stretávam, hlavne pracovne, so slovným spojením vyspelý západný svet. Prečo pristupujeme k tejto inovácii? Prekvapivá odpoveď: Lebo tak je to vo vyspelom západnom svete. Nuž súhlasím. V [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5872x
Priemerná čítanosť článkov: 2936x

Autor blogu

Kategórie

Archív